Tuinieren,fotografie, mijn groentetuin, heerlijke recepten uit de omgeving, gewoon alles wat met thuis te maken heeft wil ik op deze blog met jullie delen. Thuis is op dit moment een oude traditionele boerderij op Bergsrud Hedalen Noorwegen.
maandag 5 september 2011
Courgettesoep
Hier volgt t recept, hoeveelheden moet je zelf maar ongeveer gokken, heb ik ook gedaan...
Ik heb ongeveer 4 a 5 liter soep van:
2 teentjes knoflook
1 grote ui
1 grote aardappel
5 courgettes
3 liter bouillon ( kippen gebruik ik meestal)
room
Knoflook en ui bakken in boter tot t glazig ziet.
Klein gesneden courgette en aardappel toevoegen met wat water. Voeg wat peper en zout toe.
Dit op vrij hoog vuur laten smoren tot het zacht is. Dan met de staafmixer tot een gladde massa mixen. Bouillon erbij roeren en nog even laten doorkoken. Voor het opdienen afmaken met room.
Soep op smaak afmaken met peper en zout. Evt. nog wat verdikken met aardappelzetmeel of maizena, wat je wil.
Velbekommen!! Eet smakelijk!
Oogsten en aardappelrot
Vandaag na een aantal dagen alleen maar regen te hebben gehad, maar eens de tuin ingelopen. Iedere keer als we met de auto langs de tuin reden keken we naar de aardappels die vorige week nog zo mooi in bloei stonden en nu helemaal aan het wegkwijnen zijn. Nu zijn bijna alle planten door het vele water weggerot en wordt het tijd om maar eens onder de grond te gaan kijken. Er liggen vast en zeker aardappels, het is tenslotte al september, maar groot zullen ze niet zijn, omdat we al aan de late kant waren met poten(half juni).
Ik was bang dat de courgettes ook aan het wegrotten waren. Als die op de natte grond liggen zijn ze zo weg. Maar toch 7 courgettes geoogst. ook wel kleine, maar gezien de regen die nog komt heb ik ze maar vast geplukt. Er zitten nog aardig wat courgettes aan de planten, dus hierover ben ik heel positief. De wortels gaan langzaam en zijn wat aan de dunne kant, maar heb ze misschien ook wel te dicht gezaaid. Volgend jaar eerst maar met fijn zand mengen en dan zaaien.
Morgen eten we iig een Hollands potje met aardappels, wortels en doperwten van Noorse bodem.
Van een collega hebben we een handje vol bonen gekregen om te drogen en volgend jaar te zaaien. Hij komt uit Engeland en het zijn dan ook Engelse bonen. Het zijn erg grote bonen, soort van stamslabonen denk ik. Binnenkort maar eens proeven.
dinsdag 23 augustus 2011
Paddenstoelen
Vanavond ben ik bij ons achter het huis het bos eens ingelopen om te kijken of er daar ook eens wat te oogsten valt. Binnen 1o min was ik terug met mijn handen vol met verschillende paddenstoelen. Nu heb ik wel wat gelezen, maar ik durf de vermoedelijke eetbrae toch niet te eten. Volgens de noren moet je ook altijd het zekere voor het onzekere nemen wat het eten van paddenstoelen betreft.
Aardappels en courgettes
Het lijkt er op dat we nu toch ieder dag iets uit de tuin kunnen eten.
Ook met de aardappels was ik nieuwsgierig en aangezien het zo nat is geweest staan sommige planten er heel zielig bij. Omdat je nogal eens van aardappelrot hoort van de boeren (het enige wat ik kan verzinnen) dacht ik maar eens rond een plant te gaan steken met de giek.
En ja, we kunnen er een maaltje uit halen incl. wat kleine krieltjes, maar het zal er niet minder door smaken.
De courgettes hebben nu 2 dagen meer warmte gekregen en groeien nu goed. Alleen is de ondergrond erg nat, dus mogen ze niet op de grond liggen, want dan rotten ze snel weg.
Ik heb het nu over de courgettes vanwaar ik het zaad wat ik over had gewoon in de paardenmest heb gestoken. Die anderen zijn niks geworden en deze gedijen goed.
maandag 22 augustus 2011
Kropsla en wortels
Hoop doet oogsten.
Misschien ben ik wat voorbarig geweest met het oogsten van de wortels, maar mijn eerste bospeen is een feit.
Eigenlijk moeten ze nog een weekje staan om wat grotere peen te krijgen, maar kon niet wachten en dat doe ik dan wel met de rest. Ik heb genoeg voor een hele winter denk ik, dus kan me lol op.
De salade heeft besloten allemaal tegelijk klaar te zijn, zelfs die ik later heb gezaaid. Dit komt vast door het weer. Dus dat wordt weggeven...
Maar goed, morgen de eerste verse wortels op ons bord, wat zal dat smaken;)
Gisteren overigens voor de regenbuien weer wat mest gestrooid. Vandaag was het mooi weer met lekkere warmte. Dus ik hoop dat september nog wat teweegbrengt. Op zich gaat alles geod, groeit nu lekker door, maar of alles voor oktober klaar is vraag ik me af...
donderdag 11 augustus 2011
PROUD TO PRESENT
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh9tPXLlBKDFrktCllhGy5FZagE5c4f6XimTkpNNx_rYf80kpvUdf-SBwtE0rVudYo-wBS1Y_l0zr1P9IDfklrQUUjH-Ed7U9Mx0osC7kV1RczXo0ej3i-mTjdcZm7OGFmCIPoaK2Ub4g/s320/100MSDCF7.jpg)
Hoe mooi kan een doperwt zijn. Hier kwam ik achter toen ik onze eerste geoogste doperwt op de foto vast wilde leggen. Al spelend met de camera kom je erachter dat een erwt in peul heel erg decoratief is. Dus ben maar even met de camera aan de slag gegaan wat bovenstaande collage opbracht.
Mijn eerste doperwten geplukt op 11 augustus.
De doperwten groeien heel erg hard en hangen vol met peulen.
Nieuwsgierig als ik ben heb ik de dikste boon gepakt en hem opengemaakt om te kijken hoe ver ze zijn. Toch voel ik me wel een beetje bekocht. Volgens het plaatje op de verpakking van het zaad zitten er toch zeker 20 erwten in 1 boon. En bij mij zijn het er 6. Maar, ik mag niet mopperen, het ziet er goed uit en moet nog even geduld hebben met oogsten.
maandag 8 augustus 2011
Groeit als kool
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhlyheCVOtEQh87K-uQGOnxI0Z19ye1VpLhGnmauDnEpnfvM-6oBb9kM8anrXh7715_JZaS8dkiD0cr8o6VnwGr1_HuA29DKns885l4JA2Ujwi_rzw7iX9rVyBbAJV-s1PAz5oBpECyFQ/s320/100MSDCF5.jpg)
Heb net mijn ronde door de tuin achter de rug en kom eigenlijk heel positief terug.
De laatste week is het lekker warm geweest met af en toe een fikse regenbui in de avonduren.
Dit kunnen we goed gebruiken.
Op bovenstaande collage vind je terug:
Courgette (groeit heel hard nu en begint te bloeien, de 1e courgette is nu 5 cm groot)
Boerenkool, komt ook schot in. begint op boerenkool te lijken.
Broccoli ( als dit zo door groeit is er nog hoop om broccoli in de vriezer te krijgen dit jaar)
Hop, klint lekker omhoog, ik vind het zo mooi.. misschien gebruiken om bier te maken?
Andijvie, gaat goed komen
IJsbergsla, gaat super, dit wordt dagelijks salade eten.
Doperwten, zit vol met peulen, ik denk over een goeie week oogsten.
Bonen, mooie rode bloemen, ben benieuwd hoe snel het nu gaat.
Aardappels, zelfs deze paarse bloemen zijn prachtig.
Wortel, heb ik gecheckt en wortelt goed diep, nu nog aandikken.
Voor de rest gaan de rode bieten lekker, kan ik peterselie afknippen, loopt de radijs op zijn eind. De komkommer gaat super onder glas, gewone sla is heerlijk mals, de spinazie gaat gestaag door en de bloemkool en rodekool moeten we nog maar eens zien, dat word m niet denk ik, Het slaat goed aan, maar is denk ik te laat.
Verder ben ik de gelukkige eigenaar van een tuin zonder ongedierte, geen slak of koolvlieg ed te vinden. Hier heb ik mazzel mee. Alleen ikzelf wordt onder gestoken door van die kleine knotjes als ik in de avond bezig ben in de tuin.
Het wordt weer tijd voor onkruid wieden ,)
Verdens Beste
Kvæfjordkake/Verderns Beste/ ’s Werelds Beste
De naam Kvæfjordkake komt het Kvæfjord in Troms. In de jaren 60 werd deze taart beter bekend onder de naam ’s Werelds Beste.
Deze taart wordt beschouwd als een Noorse nationale taart.
Wij allen vinden het een heerlijke taart en hij is eenvoudig te maken, lykke til!
Bron: http://www.dinmat.no/
Ingrediënten bodem:
150 gram boter
150 gram suiker
5 eierdooiers
4 el melk
150 gram bloem
1 tl vanillesuiker
1 tl bakpoeder
Verwarm de oven voor op 175 graden
Mix de boter en de suiker tot een luchtige massa.
Voeg de eierdooiers en de melk toe en mix nog even goed door.
Voeg de bloem, bakpoeder en vanillesuiker toe tot je aan glad deeg krijgt.
Gebruik een langwerpig bakblik van ong 20x30 cm groot. Bekleed dit met bakpapier en verdeel het deeg hierover.
Marengs: (komt op de bodem)
5 eiwitten
180 gram suiker
100 gram amandelen
Mix de eiwitten tot ze bijna stijf zijn. Voeg de suiker beetje voor beetje toe tot je een blank en geheel stijve marengs krijgt.
Je moet er punten van kunnen trekken met je mixen.
Verdeel deze massa over de taartbodem. Strooi hierover de amandelschijfjes. Je kunt ook grofgehakte amandelen gebruiken.
Zet het bakblik in het midden van de oven op 175 graden een 20-25 minuten.
Vulling:
5 dl vanillecreme ( zelfde vulling als in puddingbroodjes, ik weet niet hoe dat in het NL’s heet)
2 dl slagroom
2 tl vanillesuiker
Laat de bodem afkoelen en snij hem in 2 delen.
Leg één deel met de marengs op zijn kop op een schaal, zodat de cakebodem bovenop ligt.
Mix de slagroom stijf en meng dit met de vanillesuiker, de vanilleroom en evt wat rumessence en verdeel dit ruim over de bodem.
Leg het andere cakedeel met de marengs aan de bovenkant op de creme.
Maak de taart een paar uur van te voren zodat het nog wat kan opstijven in de koelkast voor servering.
EET SMAKELIJK!!!!
maandag 1 augustus 2011
Juli 2011
Inmiddels zijn we alweer ruim een maand en een vakantie verder.
In juli is het erg nat geweest, veel regen en weinig warmte.
De bonen die ik ter plaatse had gezaaid zijn gerot in de grond. Ik heb er geen een meer terug kunnen vinden. Ruim een week voor we met vakantie gingen hebben we een door mijn vader uit NL. meegebracht doosje met sperziebonen en stokbonen gezaaid in een kartonnen doos met nat zaagsel. Dit hebben we onder glas gezet, hopende dat ze opkwamen en ik ze voor vertrek in de grond kon zetten. De zon had een paar dagen geschenen en een dag voor vertrek heb ik alles buitengezet. De sperziebonen waren wel erg klein, ong. 2 cm en het zou een paar dagen heel warm worden, dus alles op de gok. In totaal meer dan 100 stokbonen zijn er opgekomen en ruim 50 sperziebonen. Voor vertrek heb ik ook de bloemkool, sla, opnieuw rode kool, andijvie en de rest van de broccoli en boerenkool in de volle grond gezet.
Tijdens onze afwezigheid van 10 dagen is het de eerste paar dagen heel warm geweest en daarna heeft het alleen maar geregend, en dan ook gehoosd.
Toen we terugkwamen was onze oprit behoorlijk beschadigd, de oprit is 300m lang en bestaat uit grind, de regen had diepe sporen getrokken over de hele lengte. In de tuinwas het zo nat, niet normaal, maar alles stond er redelijk netjes bij. Iets gegroeid en het onkruid...ja, dat wil wel groeien. Na wat geultjes gegraven te hebben kregen we weer mooi weer. Afgelopen week is het warm geweest met af en toe een bui. Dat hebben we nou net nodig. De komkommer onder glas groeit weelderig en heeft veel bloem. De courgette die ik zo in de paardenmest heb gestopt groeit ook dapper door, maar heeft nog geen bloem kunnen zetten.
Wortel groeit goed, bietjes ook. De sla is aangeslagen en groeit langzaam, maar nu met de warmte zie je ze iedere dag toch groeien. De bonen zijn gegroeid, de eerste stokbonen hebben nu rode bloemetjes.
De erwten gaan heel goed, de eerste peulen hangen er al aan. De bloemkool is nog maar 3 cm dus dat wordt niks deze zomer. Nou heb ik ergens gelezen dat je bloemkool over kunt houden in de winter, dus mss is dat een optie.
Broccoli en boerenkool groeit gestaag, ik heb het gevoel dat ze wat meer voeding nodig hebben, dus daar gaan we van de week maar eens mee bezig.
De aardappels beginnen ook te bloeien, 1/5 deel is aan het wegrotten, daar stond zo veel water, denk niet dat dat nog goed komt. De aardbeiplanten groeien goed, volgend jaar krijgen we vast en zeker veel aardbeien. De Nieuw Zeelandse spinazie gaat langzaam, maar komt wel op allemaal.
Zo zie je, alles loopt heel erg achter vergeleken met NL. Het is hier afhankelijk in welk deel je woon t van Noorwegen. In het westen is het veel milder en zijn ze veel verder, net als richting Oslo, daar hebben ze de kroppen sla al 6 weken geleden op het bord.
Hier betekend het geduld hebben.....heel veel geduld, we hebben nog wel 2 maandjes zon nodig wil alle oogst een beetje lukken.
dinsdag 28 juni 2011
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhA-IaRgnN3dKNfU6gyiEaoHAssqpR1SJwJ7wxJvOfRrnFncjTlNsRhx_FxFo268cHYUkfuY9n32mQv9XtH353QfnyLGCbD_x4_mY8QlWRIy14bcMx-Wvyi770OTBZswLPlq3HeGMcuVg/s320/101MSDCF.jpg)
Sinds alles boven de grond is gekomen vind ik de groei maar langzaam gaan. Het s dan ook niet echt lekker warm buiten. De planten krijgen iig genoeg licht. Het wordt hier nu bijna niet meer donker. Van half 12 tot half 2 ongeveer is het iets schemerig buiten. Alleen de normale bonen en snijbonen willen maar niet boven komen. Voor de rest komt alles op. Ik heb de rode kool binnen gezaaid omdat ik voor mijn gevoel wat laat was. Binnen een paar dagen kwamen ze op en na 2 weken heb ik ze overgeplant naar buiten. Nu 2 dgn later is alles dood. Maar geen nood, heb nog een bakje staan binnen en wacht nu toch iets langer en ben ze wel aan het afharden. De boerenkool is overgeplant en doet het goed, alles staat nog overeind. Morgen ga ik de broccoli en de sla overzetten.
dinsdag 14 juni 2011
Sfeer
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiGjBeRzby0j671Ztcf12snTJj1olR3Yx0n_276Gl_MUIjJIOLURGZrnNqljmp_wO7vX3tOSYzRIATfpC6Irsl5DMrPKv0ybNWhJ404t6CK237yDIioALB6GUIhtfBwHjD7wLp3JI5X6Q/s320/Collages.jpg)
Ik heb middels een fotocollage geprobeerd weer te geven hoe de sfeer is in en rond het huis op Bergsrud waar we nu wonen. Ik kan wel foto's blijven maken, zo mooi is het hier. Hopelijk is het gelukt de sfeer een beetje over te brengen.
maandag 13 juni 2011
Granny blanket
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh1DqpLmDCkjP2mvYY8omknekrBUGNJ9b8CYsDqvJFmNcZY44hucJ71VHhMVxW9kWgY1uCw5ZM7tB6gwP69H11mbteB0aKsvAk8yPEACDa_r9BmfnhgiN5pKiH43v7vg7UDinP9D0oDzQ/s320/Pictures1.jpg)
April 2011;
Om iets om handen te hebben ben ik begonnen met het maken van een Granny Blanket. Vind het helemaal bij de stijl passen van het huis waar we wonen. Zelf heb ik er als kind zijnde één op mijn bed als sprei gehad. Lekker nostalgisch. Het tuin seizoen was nog niet op gang, dus ben ik fanatiek begonnen. Ik heb nu 64 vierkantjes gehaakt en moet er nog minstens 64, wil ik een klein dekentje hebben. Het is heel veel werk, maar leuk om te doen en makkelijk weg te leggen.
Voor de tuin heb ik een paar tuinkussen gekocht in pasteltinten met witte stippen. Vond deze kleuren er leuk bij passen en het was de bedoeling het dekentje bij het tuinset te leggen. Maar ben bang dat dat pas volgend jaar zomer gaat worden.
Indeling
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg72abZIF4stnRrJNQ2bFub5wDDIh5oT_CoHya1Zq35dAyi1rm9nArUD_ELtAPt1gUvQnp1MGIL75BSFev4KuBqR8EvmUh3TrPrvhRcvcd2TsxI1XFqL1nAWVLM1kIfFbXnBzlOVJmimg/s320/Pictures.jpg)
Gisteravond hebben we de indeling dmv paden gemaakt. Van noord naar zuid loopt een middenpad van ongeveer 70 cm breed. Van oost naar west lopen de tussenpaden van ongeveer 30 cm breed, tussen ieder tussenpad ligt een zaai/plantbed van 2 meter.
Er liggen vreselijk veel rotsen. Ik ben begonnen met de grove hark door de grond te harken en de grootste keien weg te halen. Hier noemen ze dat stenen plukken, wat al snel in ons Nederlands is geïntegreerd. Het klinkt misschien heel gek, maar we zijn hier heel druk mee. Het lijkt wel of ze iedere dag weer aangroeien. We zijn begonnen met het maken van een hek van oude palen. Dit past wel heel goed bij het landgoed met zijn oude gebouwen. De palen vonden we onder de oude låve. We leggen ze tussen 2 palen in en stapelen ze gewoon op. Zo gebeurd er niks mee en kunnen we ze zo weer terug leggen, mochten we ooit verhuizen. Langs de zijkanten willen we een hek maken van gaas. Hier wil ik suikermais en zonnebloemen langs laten groeien, dit om evt wind tegen te houden. Zo veel waait het hier haast niet, maar vind het ook gewoon leuk. Vanavond het zaaibed steenvrij gemaakt. Heb er 2 uur over gedaan. De grond is erg droog en stuift gewoon.
Frezen
De afgelopen 2 a 3 jaar is dit stuk land bewoond door een paar paarden. Het lijkt erop dat er sinds 3 jaar nooit geen mest is weggehaald. Bovenop het land, op het schuine stuk ligt een laag mest van zeker 50 cm, onverteerd. Onderop ligt het er aardig bij. Het is daar redelijk vlak en geen mest.
Nu is paardenmest natuurlijk heel goed voor groenten, maar er is teveel om door de grond te werken. Dit had eigenlijk van de herfst al moeten gebeuren. Toen wij op Bergsrud kwamen wonen lag er al sneeuw. Dus voor het hele terrein geldt dat het een verrassing voor ons is wat en waar er wat op komt. Het stuk is 4x gefreesd. Er zijn heel wat keien en stenen boven gekomen. Hier ligt veel, heel veel werk op ons te wachten. Maar gelukkig zie je dat niet als werk als je het je hobby mag noemen. We gaan aan de slag.
dinsdag 7 juni 2011
Lapskaus
Dette er en god, gammel tradisjonsrett. Lag lapskaus fra grunn av eller bruk rester etter en middag. En lapskaus er full av deilige rotgrønnsaker.
Ingredienser
- 600 g storfekjøtt av høyrygg eller bog, uten bein
- 2 ss smør til steking
- 6 stk potet
- 3 stk gulrot
- 1 skive kålrot (tykk skive)
- 1 stk persillerot
- 4 dl vann med buljong
- 1 ts salt
- ½ ts grovmalt pepper
Slik gjør du
1. Skjær kjøttet i terninger og brun det i små porsjoner.2. Ha kjøttet i en gryte og hell over vann/buljong. Tilsett grønnsaker og poteter skåret i terninger og la alt trekke på middels varme til alt er mørt.
3. Rør minst mulig slik at lapskausen ikke blir grøtet, men pass på at den ikke svir seg i bunnen. Smak til med salt og pepper.
Lapskausen kan godt lages uten bruning. Rester av kokt kjøtt kan gjerne brukes.
Server med grovt brød eller flatbrød og tyttebær.
Recepten die ik plaats komen voort uit de gerechten die ik maak in de keuken van Fekjær Psychiatrisch Senter, hier werk ik als invalkok, naast mijn baan als receptioniste. Ik kom gerechten en of combinaties tegen die mij geheel vreemd zijn. Maar vind het leuk ze te delen met anderen. Dit recept heb ik gehaald van de website www.matprat.no
Flesk og duppe
Vandaag op het werk stond Flesk og Duppe op het menu. Nou had ik geen idee wat dat was en heb maar even internet geraadpleegd. Ben heel blij met de pc in de keuken, want heb hem regelmatig nodig. Nou blijken dat gewoon speklapjes te zijn met groentesaus en wortels. Vind het geen lekker combinatie, maar heel heel traditioneel. Hier vinden ze de combinatie van speklapjes met rode bietjes en een gesnipperd uitje heel vreemd. Bietjes eet je toch niet warm, dat is meer als koud hapje 's avonds bij de kveldsmat. Rond 8 uur 's avonds eten de Noren nog een hapje.
Den norske tradisjonsmaten blir aldri glemt. Flesk og duppe har alltid vært vanlig mat i hele landet. Duppen lages på ulike måter fra hjem til hjem. Alle som har sett Elling-filmene skjønner hva flesk og duppe handler om. Det er en smakfull, enkel og rask rett. Det som tar lengst tid er å koke potetene.
Ingredienser
- 600 g lettsaltet sideflesk
- 4 ss margarin
- 4 ss hvetemel
- 5 dl melk
- ½ ts salt
- ¼ ts pepper
Slik gjør du
1. Lag en hvit saus ved å smelte margarin i en kjele og rør inn mel. Spe med melk, mens du rører godt. Kok opp så det tykner.
2. Skjær svoren av flesket og skjær det i tynne skiver. Stek skivene på begge sider.
3. Ha fettet som ligger i pannen når du har stekt flesket opp i den hvite sausen. Smak til med salt og pepper.
Ha eventuelt i finhakket persille til slutt. Serveres med kokte poteter, kokte gulrøtter eller kålrabistappe.
maandag 6 juni 2011
Tuinkalender..
Alles wat ik ga doen in de tuin schrijf ik op de kalender. Dit om het volgend jaar wat makkelijker te hebben, zodat ik precies weet hoe en wanneer ik zaaien en/of planten moet. Zo denk ik meer te leren over het aanleggen en onderhouden van de moestuin. Wie tips, raad of advies heeft voor me, alles is welkom. Tips komen onder een apart kopje te staan.
zaterdag 4 juni 2011
Låve aan de voorkant
Om het in de winter in een oud huis als Bergsrud warm te krijgen moet je voor de winter in het bezit zijn van een grote voorraad kachelhout. Wij hebben 3 houtgestookte kachels in huis. Dit betekend voor een lange winter in Noorwegen dat je toch wel ruim 20 kuub hout nodig hebt. Gelukkig mogen wij bomen kappen die in het bos staan die bij het landgoed horen. Begin mei gaan de eerste bomen neer. Daarna moet er gekloofd worden, alles gaat in netten. Dan moet het hout een paar maanden buiten drogen, waarna het eind september de låve in gaat.