maandag 8 augustus 2011

Verdens Beste




Kvæfjordkake/Verderns Beste/ ’s Werelds Beste


De naam Kvæfjordkake komt het Kvæfjord in Troms. In de jaren 60 werd deze taart beter bekend onder de naam ’s Werelds Beste.
Deze taart wordt beschouwd als een Noorse nationale taart.
Wij allen vinden het een heerlijke taart en hij is eenvoudig te maken, lykke til!
Bron: http://www.dinmat.no/

Ingrediënten bodem:
150 gram boter
150 gram suiker
5 eierdooiers
4 el melk
150 gram bloem
1 tl vanillesuiker
1 tl bakpoeder
Verwarm de oven voor op 175 graden
Mix de boter en de suiker tot een luchtige massa.
Voeg de eierdooiers en de melk toe en mix nog even goed door.
Voeg de bloem, bakpoeder en vanillesuiker toe tot je aan glad deeg krijgt.
Gebruik een langwerpig bakblik van ong 20x30 cm groot. Bekleed dit met bakpapier en verdeel het deeg hierover.

Marengs: (komt op de bodem)
5 eiwitten
180 gram suiker
100 gram amandelen
Mix de eiwitten tot ze bijna stijf zijn. Voeg de suiker beetje voor beetje toe tot je een blank en geheel stijve marengs krijgt.
Je moet er punten van kunnen trekken met je mixen.
Verdeel deze massa over de taartbodem. Strooi hierover de amandelschijfjes. Je kunt ook grofgehakte amandelen gebruiken.
Zet het bakblik in het midden van de oven op 175 graden een 20-25 minuten.

Vulling:
5 dl vanillecreme ( zelfde vulling als in puddingbroodjes, ik weet niet hoe dat in het NL’s heet)
2 dl slagroom
2 tl vanillesuiker
Laat de bodem afkoelen en snij hem in 2 delen.
Leg één deel met de marengs op zijn kop op een schaal, zodat de cakebodem bovenop ligt.
Mix de slagroom stijf en meng dit met de vanillesuiker, de vanilleroom en evt wat rumessence en verdeel dit ruim over de bodem.
Leg het andere cakedeel met de marengs aan de bovenkant op de creme.
Maak de taart een paar uur van te voren zodat het nog wat kan opstijven in de koelkast voor servering.
EET SMAKELIJK!!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten