dinsdag 23 augustus 2011

Steinsopp? Nee!! Hartstikke giftig!




Paddenstoelen

Volgende week 31 augustus gaan we op paddenstoelencursus. Aangezien de noren massaal erop uit gaan om paddenstoelen te plukken en wij er totaal geen verstand van hebben welke eetbaar is en niet (afgezien van de champignon en de cantharel) hebben we besloten naar een paddenstoelen workshop te gaan. Het lijkt me zo gaaf om zelf je paddenstoelen te plukken en ze daarna met wat ui, knoflook peper en zout in de olie te bakken. Dan een lekker zelfgebakken broodje erbij en smullen maar... recepten volgen..
Vanavond ben ik bij ons achter het huis het bos eens ingelopen om te kijken of er daar ook eens wat te oogsten valt. Binnen 1o min was ik terug met mijn handen vol met verschillende paddenstoelen. Nu heb ik wel wat gelezen, maar ik durf de vermoedelijke eetbrae toch niet te eten. Volgens de noren moet je ook altijd het zekere voor het onzekere nemen wat het eten van paddenstoelen betreft.







Aardappels en courgettes



Het lijkt er op dat we nu toch ieder dag iets uit de tuin kunnen eten.
Ook met de aardappels was ik nieuwsgierig en aangezien het zo nat is geweest staan sommige planten er heel zielig bij. Omdat je nogal eens van aardappelrot hoort van de boeren (het enige wat ik kan verzinnen) dacht ik maar eens rond een plant te gaan steken met de giek.
En ja, we kunnen er een maaltje uit halen incl. wat kleine krieltjes, maar het zal er niet minder door smaken.
De courgettes hebben nu 2 dagen meer warmte gekregen en groeien nu goed. Alleen is de ondergrond erg nat, dus mogen ze niet op de grond liggen, want dan rotten ze snel weg.
Ik heb het nu over de courgettes vanwaar ik het zaad wat ik over had gewoon in de paardenmest heb gestoken. Die anderen zijn niks geworden en deze gedijen goed.

maandag 22 augustus 2011

Kropsla en wortels



Hoop doet oogsten.
Misschien ben ik wat voorbarig geweest met het oogsten van de wortels, maar mijn eerste bospeen is een feit.
Eigenlijk moeten ze nog een weekje staan om wat grotere peen te krijgen, maar kon niet wachten en dat doe ik dan wel met de rest. Ik heb genoeg voor een hele winter denk ik, dus kan me lol op.
De salade heeft besloten allemaal tegelijk klaar te zijn, zelfs die ik later heb gezaaid. Dit komt vast door het weer. Dus dat wordt weggeven...
Maar goed, morgen de eerste verse wortels op ons bord, wat zal dat smaken;)
Gisteren overigens voor de regenbuien weer wat mest gestrooid. Vandaag was het mooi weer met lekkere warmte. Dus ik hoop dat september nog wat teweegbrengt. Op zich gaat alles geod, groeit nu lekker door, maar of alles voor oktober klaar is vraag ik me af...

donderdag 11 augustus 2011

PROUD TO PRESENT




Hoe mooi kan een doperwt zijn. Hier kwam ik achter toen ik onze eerste geoogste doperwt op de foto vast wilde leggen. Al spelend met de camera kom je erachter dat een erwt in peul heel erg decoratief is. Dus ben maar even met de camera aan de slag gegaan wat bovenstaande collage opbracht.
Mijn eerste doperwten geplukt op 11 augustus.
De doperwten groeien heel erg hard en hangen vol met peulen.
Nieuwsgierig als ik ben heb ik de dikste boon gepakt en hem opengemaakt om te kijken hoe ver ze zijn. Toch voel ik me wel een beetje bekocht. Volgens het plaatje op de verpakking van het zaad zitten er toch zeker 20 erwten in 1 boon. En bij mij zijn het er 6. Maar, ik mag niet mopperen, het ziet er goed uit en moet nog even geduld hebben met oogsten.

maandag 8 augustus 2011

Groeit als kool


Heb net mijn ronde door de tuin achter de rug en kom eigenlijk heel positief terug.
De laatste week is het lekker warm geweest met af en toe een fikse regenbui in de avonduren.
Dit kunnen we goed gebruiken.
Op bovenstaande collage vind je terug:
Courgette (groeit heel hard nu en begint te bloeien, de 1e courgette is nu 5 cm groot)
Boerenkool, komt ook schot in. begint op boerenkool te lijken.
Broccoli ( als dit zo door groeit is er nog hoop om broccoli in de vriezer te krijgen dit jaar)
Hop, klint lekker omhoog, ik vind het zo mooi.. misschien gebruiken om bier te maken?
Andijvie, gaat goed komen
IJsbergsla, gaat super, dit wordt dagelijks salade eten.
Doperwten, zit vol met peulen, ik denk over een goeie week oogsten.
Bonen, mooie rode bloemen, ben benieuwd hoe snel het nu gaat.
Aardappels, zelfs deze paarse bloemen zijn prachtig.
Wortel, heb ik gecheckt en wortelt goed diep, nu nog aandikken.
Voor de rest gaan de rode bieten lekker, kan ik peterselie afknippen, loopt de radijs op zijn eind. De komkommer gaat super onder glas, gewone sla is heerlijk mals, de spinazie gaat gestaag door en de bloemkool en rodekool moeten we nog maar eens zien, dat word m niet denk ik, Het slaat goed aan, maar is denk ik te laat.
Verder ben ik de gelukkige eigenaar van een tuin zonder ongedierte, geen slak of koolvlieg ed te vinden. Hier heb ik mazzel mee. Alleen ikzelf wordt onder gestoken door van die kleine knotjes als ik in de avond bezig ben in de tuin.
Het wordt weer tijd voor onkruid wieden ,)

Verdens Beste




Kvæfjordkake/Verderns Beste/ ’s Werelds Beste


De naam Kvæfjordkake komt het Kvæfjord in Troms. In de jaren 60 werd deze taart beter bekend onder de naam ’s Werelds Beste.
Deze taart wordt beschouwd als een Noorse nationale taart.
Wij allen vinden het een heerlijke taart en hij is eenvoudig te maken, lykke til!
Bron: http://www.dinmat.no/

Ingrediënten bodem:
150 gram boter
150 gram suiker
5 eierdooiers
4 el melk
150 gram bloem
1 tl vanillesuiker
1 tl bakpoeder
Verwarm de oven voor op 175 graden
Mix de boter en de suiker tot een luchtige massa.
Voeg de eierdooiers en de melk toe en mix nog even goed door.
Voeg de bloem, bakpoeder en vanillesuiker toe tot je aan glad deeg krijgt.
Gebruik een langwerpig bakblik van ong 20x30 cm groot. Bekleed dit met bakpapier en verdeel het deeg hierover.

Marengs: (komt op de bodem)
5 eiwitten
180 gram suiker
100 gram amandelen
Mix de eiwitten tot ze bijna stijf zijn. Voeg de suiker beetje voor beetje toe tot je een blank en geheel stijve marengs krijgt.
Je moet er punten van kunnen trekken met je mixen.
Verdeel deze massa over de taartbodem. Strooi hierover de amandelschijfjes. Je kunt ook grofgehakte amandelen gebruiken.
Zet het bakblik in het midden van de oven op 175 graden een 20-25 minuten.

Vulling:
5 dl vanillecreme ( zelfde vulling als in puddingbroodjes, ik weet niet hoe dat in het NL’s heet)
2 dl slagroom
2 tl vanillesuiker
Laat de bodem afkoelen en snij hem in 2 delen.
Leg één deel met de marengs op zijn kop op een schaal, zodat de cakebodem bovenop ligt.
Mix de slagroom stijf en meng dit met de vanillesuiker, de vanilleroom en evt wat rumessence en verdeel dit ruim over de bodem.
Leg het andere cakedeel met de marengs aan de bovenkant op de creme.
Maak de taart een paar uur van te voren zodat het nog wat kan opstijven in de koelkast voor servering.
EET SMAKELIJK!!!!

maandag 1 augustus 2011

Juli 2011




Inmiddels zijn we alweer ruim een maand en een vakantie verder.
In juli is het erg nat geweest, veel regen en weinig warmte.
De bonen die ik ter plaatse had gezaaid zijn gerot in de grond. Ik heb er geen een meer terug kunnen vinden. Ruim een week voor we met vakantie gingen hebben we een door mijn vader uit NL. meegebracht doosje met sperziebonen en stokbonen gezaaid in een kartonnen doos met nat zaagsel. Dit hebben we onder glas gezet, hopende dat ze opkwamen en ik ze voor vertrek in de grond kon zetten. De zon had een paar dagen geschenen en een dag voor vertrek heb ik alles buitengezet. De sperziebonen waren wel erg klein, ong. 2 cm en het zou een paar dagen heel warm worden, dus alles op de gok. In totaal meer dan 100 stokbonen zijn er opgekomen en ruim 50 sperziebonen. Voor vertrek heb ik ook de bloemkool, sla, opnieuw rode kool, andijvie en de rest van de broccoli en boerenkool in de volle grond gezet.
Tijdens onze afwezigheid van 10 dagen is het de eerste paar dagen heel warm geweest en daarna heeft het alleen maar geregend, en dan ook gehoosd.
Toen we terugkwamen was onze oprit behoorlijk beschadigd, de oprit is 300m lang en bestaat uit grind, de regen had diepe sporen getrokken over de hele lengte. In de tuinwas het zo nat, niet normaal, maar alles stond er redelijk netjes bij. Iets gegroeid en het onkruid...ja, dat wil wel groeien. Na wat geultjes gegraven te hebben kregen we weer mooi weer. Afgelopen week is het warm geweest met af en toe een bui. Dat hebben we nou net nodig. De komkommer onder glas groeit weelderig en heeft veel bloem. De courgette die ik zo in de paardenmest heb gestopt groeit ook dapper door, maar heeft nog geen bloem kunnen zetten.
Wortel groeit goed, bietjes ook. De sla is aangeslagen en groeit langzaam, maar nu met de warmte zie je ze iedere dag toch groeien. De bonen zijn gegroeid, de eerste stokbonen hebben nu rode bloemetjes.

De erwten gaan heel goed, de eerste peulen hangen er al aan. De bloemkool is nog maar 3 cm dus dat wordt niks deze zomer. Nou heb ik ergens gelezen dat je bloemkool over kunt houden in de winter, dus mss is dat een optie.
Broccoli en boerenkool groeit gestaag, ik heb het gevoel dat ze wat meer voeding nodig hebben, dus daar gaan we van de week maar eens mee bezig.
De aardappels beginnen ook te bloeien, 1/5 deel is aan het wegrotten, daar stond zo veel water, denk niet dat dat nog goed komt. De aardbeiplanten groeien goed, volgend jaar krijgen we vast en zeker veel aardbeien. De Nieuw Zeelandse spinazie gaat langzaam, maar komt wel op allemaal.

Zo zie je, alles loopt heel erg achter vergeleken met NL. Het is hier afhankelijk in welk deel je woon t van Noorwegen. In het westen is het veel milder en zijn ze veel verder, net als richting Oslo, daar hebben ze de kroppen sla al 6 weken geleden op het bord.
Hier betekend het geduld hebben.....heel veel geduld, we hebben nog wel 2 maandjes zon nodig wil alle oogst een beetje lukken.